Ensimmäinen Eläkeliiton kuntoutuskoira valmistuu

Koira-avusteisen kuntoutuksen pilottikurssin myötä valmistuu Nauvossa marraskuussa Eläkeliiton ensimmäinen kuntoutuskoira Cooper yhdessä ohjaajansa Annika Alopaeuksen kanssa. Eläkeliitto on toteuttanut yhteistyössä Uppsalan kaupungin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa koira-avusteisen kuntoutuksen pilottikurssin, jossa hyödynnetään Ruotsissa tehtyä alan kehittämistyötä.

Koira-avusteinen kuntoutus on saamassa tassunsijaa. Eläkeliiton kouluttama kuntoutuskoira on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisen työpari, tehtävään koulutettu avustaja, joka motivoi vanhusta kunnon ylläpitämiseen, ulkoiluun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.  Tavoitteena on tuoda vastapainoa vanhustenhuollon tehostamistoimenpiteille ja huolestuttaville uutisille.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen ja koiran yhteinen työskentely tuottaa tutkitusti tuloksia vanhuksen elämänlaadun parantamiseksi. Työskentely auttaa liikkumaan, muistamaan ja kommunikoimaan. Koira voi olla suuri motivoiva tekijä arvokkaalle ja elämisen arvoiselle loppuelämälle.

Koira-avusteisen toiminnan hyödyt vanhusten hoidossa ja kuntoutuksessa ovat todennettavissa ja mitattavissa. Ruotsissa kuntoutuskoiramenetelmä on standardisoitu ja koira-avusteisen toiminnan hyödyt on todistettu. Ruotsissa koira-avusteisen kuntoutuksen uranuurtajana on toiminut Uppsalan kunta ja koira-avusteisten menetelmien pioneeri Maria Boivie. Koiramme-lehti kirjoitti hänen urastaan ja kokemuksistaan lokakuussa 2019, se on luettavissa juttuarkistossa.

– Koira-avusteinen toiminta rakentuu asiakkaan ja koiran väliseen suhteeseen ja hyödyntää kehon muistia tehdä eri harjoitteita arjessa. Koiran kyky rauhoittaa ja tukea samalla kun sen läsnäolo motivoi vuorovaikutukseen ja toimintaan tekee koira-avusteista kuntoutuksesta ja toiminnasta korvaamattoman täydennyksen hoitoon sekä kuntoutukseen, toteaa Eläkeliiton koira-avusteisen toiminnan asiantuntija Nona Borgström.

Kuntoutuskoiratoiminnan kehittämiseksi Eläkeliitto on avannut varainkeruukampanjan verkko-osoitteessa kuntoutuskoira.fi. Lahjoituksilla mahdollistetaan kuntoutuskoiratoiminnan kehittämistä Suomessa. Lahjoitusvaroin Eläkeliitto voi tarjota ikäihmisten kuntoutuksen ammattilaisille koulutuskokonaisuuden, jossa koira koulutetaan toimimaan yhdessä ammattilaisen kanssa hoitotilanteissa.

Kommentoi:

Koiramme