Koronakoirat aloittavat työnsä

Tällä viikolla koronakoirat aloittavat Helsinki-Vantaan lentoasemalla työnsä, kokeilu aloitetaan neljällä koiralla. Pilotointi kestää neljä kuukautta ja sen kustannukset maksaa valtio. Työssä aloittavat espanjanvinttikoira Kössi, labradorinnoutaja Miina, valkoinenpaimenkoira ET ja saksanpaimenkoira Valo.

Vantaan kaupunki on vastuussa Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysturvallisuudesta, ja se on viranomaisena päättänyt ottaa koirat käyttöön koronatapausten löytämiseksi. Koirien toimintaa esiteltiin tiistaina lehdistötilaisuudessa lentoaseman tuloaulassa.

Lentokenttä on haastava työpaikka. Koulutuksessa putosi matkan varrella pois kuusi koiraa, jotka eivät soveltuneet hälisevään lentokenttäympäristöön. Koirien kouluttamisesta ja toiminnasta vastaa Wise Nose -yhdistys.

Koira pystyy tunnistamaan koronaviruksen ihmisestä aikaisemmin kuin laboratoriotestit. Koronaviruksen on havaittu olevan koirille helppo haju, joten kouluttaminen on verrattain nopeaa ja tulokset hyviä. Koirat myös havaitsevat koronaviruksen huomattavasti pienemmästä virusmäärästä kuin yleisesti käytettävät PCR-testit.

Osallistuminen koirien avulla tapahtuvaan testaukseen on tällä hetkellä vapaaehdoista. Testaukseen voivat hakeutua kaikki matkustajat ja lentoaseman henkilökunta.

Kun matkustaja tulee lentoasemalla koronakoirien näytteenantopisteelle, astuu hän sermeillä rajattuun tilaan, jossa hän ottaa itsestään ihopyyhintänäytteen ja pudottaa pyyhkeen siihen varattuun astiaan.

Koira ja sen ohjaaja odottavat seinämän takana, jossa koira haistelee annetun näytteen. Tällä tavoin huomioidaan muun muassa allergiset matkustajat ja huolehditaan etteivät ohjaajat altistu koronalle. Koko toimenpide on ohi minuutissa.

Näytteenantopisteessä ei kerätä henkilötietoja. Positiivisen tuloksen saanut matkustaja ohjataan HUSin terveysinfopisteelle jatko-ohjeita varten.

Koronakoirien virka-asema on vielä selvityksen alla, joten pilotissa käytetään siviilikoiria virkakoirien sijaan. Viralliseen koronatestaukseen virkakoirien avulla voidaan siirtyä, kun lakimuutos mahdollistaa sen.

– Kun pilotointi on onnistunut, saavat koirat aivan varmasti viranomaisstatuksen. Samaan tyyliin ne haistelevat ja testaavat matkustajia kuin huumekoirat tekevät omaa työtään, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö Vantaan kaupungilta.

Lähde: yle.fi

Kuva: Vantaan kaupunki / Jyri Huhtala

Valkoinenpaimenkoira ET ja saksanpaimenkoira Valo aloittavat työnsä lentokentällä. (Kuva: Vantaan kaupunki / Jyri Huhtala)

Kommentoi:

Koiramme