Lähituotettujen puruluiden markkina voimakkaassa kasvussa

Kuluneen syksyn aikana on koirien puruluumarkkina muuttunut kovasti. Elokuussa alkoi tulla ilmi vakavia koirien sairastumisia, joiden syyksi epäiltiin kiinalaista alkuperää olevat puruluut. Tuotteen maahantuoja teetti Ruokavirastolla pari tuhatta laboratoriotutkimusta, mutta kyseisistä kiinalaistuotteista ei löytynyt vikaa. Verkko-Koiramme uutisoi aiheesta aiemmin.

Kuluttajat olivat kuitenkin jo tehneet omat valintansa.

– Viimeisen kolmen kuukauden aikana on markkinoimamme lähituotettujen puruluiden kysyntä kaksinkertaistunut, kertoo eläintarvikkeiden erikoisliikkeisiin tuotteita toimittavan Tree of Pets Oy:n maajohtaja Petri Taponen. Hän kertoo, että yritys on toiminut alalla vuodesta 1991, eivätkä he ole nähneet vastaavaa tuotteen kysynnän räjähdysmäistä kasvua aiemmin.

– Viime vuonna löysimme ruotsalaisen sopimustuottajan, joka valmistaa meille koirien puruluita Monster-tuotemerkille ruotsalaisesta raaka-aineesta, jatkaa Taponen.

Tree of Pets Oy:n breeder manager Sanna Törnroos lisää, että Monster-puruluita valmistetaan Pajalassa sijaitsevassa tehtaassa naudan lisäksi porosta, hirvestä, peurasta ja kauriista. – Näin myös rajoitettua ruokavaliota noudattaville koirille löytyy purtavaa.

Markkinan kasvua todistaa myös Lemmikki Oy:n toimitusjohtaja Janne Räsänen.

– Emme ole olleet puruluubisneksessä vielä kauaa, päätuotteemme ovat olleet koirien sekä kissojen raakapakasteet ja herkkupalat, kypsät koiranmakkarat sekä kuivaruoat. Erilaisten yrityskauppojen myötä valikoimiimme tulivat Oscar-puruluut, jotka valmistetaan Rauhin tehtaalla Loimaalla.

– Meillä oli ennestään vahva Oscar-tuotemerkki, jota myydään päivittäistavarakaupoissa. Kaupassa on vuosittain kaksi valikoimajaksoa, ja seuraava alkaa vasta maaliskuussa 2025. Päivittäistavarakauppa otti kuitenkin jo nyt yhteyttä, kysyen voisimmeko toimittaa lähituotettuja puruluita ja me luonnollisesti vastasimme kysyntään tuomalla markkinoille kaksi uutta puruluutuotetta.

– Oscar-puruluut valmistetaan käsityönä Loimaalla. Hirvennahka tulee Suomesta, Ruotsista ja Norjasta suoraan metsästysyhdistyksiltä. Naudan nahat tulevat joko Suomesta, Pohjoismaista ja tarvittaessa EU-alueelta, sanoo Räsänen.

– Aluksi nahka pestään uniikilla pesuohjelmalla ilman kemiallisia lisäaineita. Pesun avulla niistä irtoavat karvat. Sitten nahka puristetaan mankelin läpi mahdollisimman kuivaksi, jonka jälkeen nahka leikataan puukolla ja rullataan käsityönä. Lopuksi rullat kuivatetaan uunissa. Kaikki pienemmät nahanpalat käytetään rouhetikkujen valmistukseen, joten nahat käytetään ihan kokonaan, Räsänen mainitsee.

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä on jonkin aikaa voinut käyttää myös eläintenruoissa. Merkin kriteerit lemmikkien ruoalle ovat täsmälleen samat kuin elintarvikkeillekin. Tilausta merkin toiminnan laajentamiselle myös eläinten ruokiin on, sillä lainsäädäntö ei edellytä eläinrehun raaka-aineiden alkuperämaan ilmoittamista.

Janne Räsänen mainitsee, että Lemmikki Oy:n tuotteissa on tuotepakkauksiin aina merkitty selkeästi raaka-aineet ja niiden lähteet. – Viesti on nyt mennyt perille kuluttajille. Puruluumyynnin kehitys on meillä ollut kaksi-, jopa kolmenumeroista, iloitsee Räsänen.

Kommentoi:

Koiramme