Koirista koituva ilo korostui koronaharmien vastapainona

Pinttyneet koiranomistajat tuskin ovat kokeneet suuria ahaa-elämyksiä lukuisista kirjoituksista, joissa nostetaan esille nelijalkaisten kaverien kymmenet hyödyt koronakevään aikana.

Entiseen tapaanhan tässä on käyty aamulenkillä silmät sikkurassa katsellen murhaavasti nuoren koiran joka suuntaan pursuavaa intoa: onko ihan pakko. Vanhempi tassuttelija on sentään paremmin samoissa tunnelmissa kuin taluttaja. Aamut todella kuuluvat vain hyytävästi puhaltaville ankeuttajille.

Kuitenkin yhtä varmasti kuin aamu alkaa täynnä harmistusta, se päättyy kuin Virenin viimeiset kierrokset voittoisilla olympiamatkoilla. Vauhti yltyy ja voitto häämöttää jo monta kädenmittaa ennen ovenkahvana toimivaa maalia. Sitten jalat vievät kohti kahvinkeitintä ja päivä pelastuu.

Koirien kanssa perusasiat pysyvät, viruksista ja muista tunkeilijoista huolimatta. Pitää käyttää ulkona, tarjota ruokaa ja ehkä sitä ja tätä harrastetta. Koirat eivät mittaa tekemisen määrää tai laatua. Sen työn ne jättävät fiksuina omistajilleen, jotka sitten erinäisistä merkeistä voivat arvuutella päivän onnistumista.

Kun löytää leipomon rasian tyhjäksi putsattuna lattialta, voi vain huokaista, että siinä meni kahveepullat puolitehoisen pikalenkin kuitanneelle kaverille. Tai kun koira ei näyttäydy päivään kuin pikaisesti vesikipolla, voi ehkä oivaltaa, että edellisen päivän tottelevaisuus- ja maastotreenit reipashenkisen ulkoilutuksen kera iltauinteineen olivat vähintään riittävä päiväannos.

On helppo olla samaa mieltä esimerkiksi Agria Eläinvakuutuksen teettämän lemmikkikyselyn tulosten kanssa. Ei vain tänä vuonna, vaan jokaisena koiran kanssa vietettynä päivänä. Kyselyyn vastasi lähes 500 suomalaista koiranomistajaa.

Päätuloksena oli, että lemmikit ovat ennen kaikkea pitäneet seuraa, piristäneet ja parantaneet omistajiensa henkistä hyvinvointia. ”Seuraa ja syy lähteä ulos! Koiran kanssa ei milloinkaan tule yksinäinen olo.” ”Koirani on pitänyt minua touhukkaana ja pitänyt huolen siitä, että liikun päivittäin!”

Kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa kertoi oman lemmikin parantaneen henkistä hyvinvointiaan, kun koronan aiheuttamat eristäytyminen, karanteenit ja monet ikävät tunteet painoivat mieltä. ”Henkinen hyvinvointini on säilynyt, vaikka muita ihmisiä ei pääsekään näkemään niin koira tuo iloa päivään.” Tämäkin on entuudestaan tuttua: koirista tiedetään olevan suuri ilo muun muassa yksinäisyyden karkottajana.

Moni vastaaja koki myös, että ilman lemmikkiään ei välttämättä olisi selvinnyt korona-keväästä, ainakaan yhtä hyvin. ”Koira on kerta kaikkiaan vienyt ajatukset pois korona-kauhusta ja tullut kylkeen kiinni lohduttamaan, jos itsellä on ollut paha mieli.” Vastaavia kokemuksia on kerrottu jo monet kerrat, kun on vaikka toivuttu vakavasta sairaudesta.  

Etätyötä tekevät ovat ehkä eniten huomanneet eroja koiranomistajan arjessaan tänä keväänä. Kyselyssä moni etätöitä tekevä kertoi saaneensa lemmikistään etätyökaverin ja hyvää vastapainoa työpäiville.

Lemmikit ovat myös muistuttaneet omistajiaan pitämään taukoja. ”Koirani ovat tasapainottaneet työn ja vapaa-ajan ja muistuttaneet aina, kun on aika lopettaa työt sekä huolehtineet säännöllisistä leikki- tai vaikka silitystauoista työn lomassa.”

”Koirani on mainio etätyökaveri, tulee välillä keittiön pöydän ääreen omalle tuolille seuraamaan kokouksia. Hän myös ilmoittaa tökkimällä kuonolla, milloin olisi sopiva tauon paikka – todella hyvä asia, sillä olen tehnyt etätöitä jopa tiiviimmin ilman taukoja kuin ennen koronaa toimistolla.”

Kyselyn ehkä paras anti on sen antama helposti yleistettävä kuva lemmikinomistajan arjesta. On ilo toivottaa tervetulleeksi koiramaailmaan jokainen tänä keväänä ensimmäisen pennun hankkinut.

Valintanne on hyvä ja polkunne toivottavasti täynnä iloa ja hyviä hetkiä, kuten tämäkin esimerkki osoittaa: ”On lenkkeily keväällä hyvien ilmojen vuoksi kymmeniä kilometrejä päivittäin. Ei ollut kiire töihin ja kerrankin aikaa viettää pitkiä luontohetkiä parhaan ystävän kanssa.”

Kommentoi:

Koiramme