Koiramme-lehden voi nyt valita joko diginä tai paperisena

Toukokuun numerosta alkaen Koiramme-lehteä voi lukea myös digitaalisena näköislehtenä. Digiversiota on suunniteltu viime kesästä saakka ja viimeistely jatkuu vielä tovin. 

Digilehteä pääsee lukemaan Kennelliiton jäsen, jolla on voimassa oleva lehtitilaus ja OmaKoira-tunnukset. OmaKoira-palvelu löytyy osoitteesta www.omakoira.fi ja se vaatii käyttäjältä rekisteröitymisen. Otettaessa palvelu käyttöön tarvitaan ensimmäisellä kerralla verkkopankkitunnistautuminen. Kennelliiton jäsenet rekisteröityvät palveluun omalla jäsennumerollaan, joka löytyy jäsenmaksulaskusta ja Koiramme-lehden takakannesta.

Digilehteä pääsee lukemaan verkko-osoitteessa digi.koiramme.fi, josta avautuu aloitussivu. Aloitussivulla taas on linkki kirjautumissivulle. Kirjautumiseen käytetään samoja tunnuksia kuin OmaKoira -palvelussa. Kirjautumisen jälkeen luettavaksi tulee oman tilauksen mukainen versio eli joko PerusKoiramme, MetsästysKoiramme tai koko aineiston sisältävä yhdistelmäversio.

Kennelliiton kirjautumispalvelin muistaa kirjautumisen, joten joka kerta ei tarvitse naputella käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Digilehden etusivulta pääsee selaamaan myös vanhoja numeroita. Arkistossa on nyt kuluvan vuoden jo julkaistut numerot.

Koiramme -lehden digiversiota voi lukea myös varta vasten luodulla mobiiliapplikaatiolla. Sovellus ei kuitenkaan ole välttämättä heti käytettävissä, sillä uuden sovelluksen lataaminen puhelimeen riippuu sovelluskauppojen omista aikatauluista lisätä tuote valikoimaan.

Jäsenen on tehtävä kesän jälkeen valinta, haluaako hän lehden diginä vai painettuna. Jonkin aikaa molemmat vaihtoehdot ovat käytössä yhtäaikaisesti, joka helpottanee päätöksentekoa. Jäsen voi vaihtaa paperisen lehden digiversioon Omakoira-palvelun kautta toki myöhemminkin.

Sama lehti paperisena ja verkossa

– Ideana Koiramme-lehden näköisversion kehittämisessä on tarjota digitaalisena tismalleen sama lehti, joka paperisena jäsenille ja tilaajille tulee. Silloin jäsenet eivät joudu eriarvoiseen asemaan – monet tilattavat lehdethän tarjoavat digiversion ottaneille erilaisia pluspalveluita, perustelee tilausratkaisua päätoimittaja Tapio Eerola.

Eerolan mukaan Koiramme-lehden digiversion ajoittuminen juuri kuluvalle keväälle on erittäin ajankohtainen kustannusten kovan nousun vuoksi. Painopaperin hinta on noussut lujasti jo pitkään ja UPM:n pitkä lakko aiheutti suorastaan Euroopan laajuisen paperipulan. Myös Posti on korottanut jakelunsa hintoja voimakkaasti. 

– Aikakauslehtikenttä on ollut melkoisessa myllerryksessä viime kuukausina. Onneksi lakko vihdoin saatiin soviteltua päättymään. Siitä huolimatta paperin hinnan nousu on ollut erittäin rajua, ainakin kymmenen prosenttia muutamassa kuukaudessa. Lähes samansuuruisista hinnankorotuksista on kertonut Posti, joka on nostanut hintojaan voimakkaasti jo vuosia, Tapio Eerola sanoo.

Jokainen digitilaus merkitseekin suoraa säästöä kustantajan kuluihin. On kuitenkin vaikeaa, ellei mahdotonta ennakoida, kuinka suuri osuus Koiramme-lehden lukijoista voisi vaihtaa paperisen lehden digitaaliseen.

 – Jos tilauksista kymmenen prosenttia on tämän vuoden päättyessä digitilauksia, se on jo huikea määrä, lähes 15000 kappaletta. Lehden jakelulevikki on tällä hetkellä noin 145000. 

Helppoa lukemista

Digiversio on toteutettu yhdessä Koiramme-lehteä painavan PunaMustan kanssa. PunaMustan teknologiakumppanina toimii Hilla Groupiin kuuluva Kosila, joka on digitaaliseen asiointiin ja tiedonhallintaan paneutunut asiantuntijayritys.

– Näköislehden moottorina käytetään meidän niin sanottua rikastettua näköislehteä, josta olemme saaneet paljon myönteistä palautetta. Muun muassa artikkelit ja kuvat aukeavat klikkaamalla erilliseen lukuruutuun lukemisen helpottamiseksi. Myöhemmin lehdestä saattaa löytää myös esimerkiksi kuvagallerioita tai videoita, kertoo Tuomo Kähönen Kosilasta.

Kähösen mukaan näköislehti toimii tuttuna käyttöliittymänä digitaaliselle sisällölle. – Digilehdessä säilyy printtilehden ulkoasu, joten esimerkiksi juttujen tärkeysjärjestys ja myös taittajan visuaalisen silmän luoma kokonaisuus ovat samat kuin painetussa lehdessä.  

Suuri lukijakunta

Koiramme-lehti on Suomen vanhimpia yhtäjaksoisesti ilmestyneitä aikakauslehtiä. Tällä hetkellä Koiramme on myös Suomen suurimpia aikakauslehtiä. Se on Suomen luetuin harrastelehti noin 300000 lukijalla. Kaikkien aikakauslehtien lukijamäärävertailussa Koiramme on ollut viime vuodet sijoilla 10–15.

Nykyisen nimensä julkaisu sai, kun Finska Kennelklubben ja Suomen Kennel-liitto yhdistyivät vuonna 1962. 

Koiramme ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa ja vuosikerran sivumäärä on yli 1500. Koiramme-lehden tilaaminen ei edellytä jäsenyyttä Kennelliitossa, mutta suurin osa tilaajista on myös jäseniä eli lehti on Kennelliiton jäsenetu. Jäseneksi voi liittyä Kennelliton verkkosivuilla. 

Lehteä julkaistaan kolmena eri versiona. PerusKoiramme ja MetsästysKoiramme ovat muuten samanlaisia, mutta 16 sivua peruslehdestä vaihdetaan metsästyskoiraversiossa metsästyskoira-aiheisiin. On myös mahdollista tilata pientä lisähintaa vastaan lehti, jossa ovat molempien versioiden kaikki sivut.

Käyttöohjeet OmaKoira-palveluun löytyvät Kennelliiton verkko-osoitteesta kennelliitto.fi/omakoira-palvelu.

Kommentoi:

Koiramme