Kaupin vinttikoirarata uhattuna?

Tampereen Kaupissa sijaitsevan vinttikoiraradan toiminta uhkaa loppua. Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti maaliskuun lopussa kokouksessaan esittää radan alueen muuttamista säilölumialueeksi.

Tämä tarkoittaisi koko keskisen Suomen ainoan vinttikoiraradan toiminnan päättymistä. Kaupin rataa on ylläpidetty talkootyövoimin ja erilaisin varainkeruutoimin jo yli 60 vuoden ajan. Nykyistä aluetta ovat vuosittain käyttäneet kymmenet tuhannet koiraharrastajat koirineen.

Kaupin vinttikoiraradalla on pidetty kahdesti vinttikoirien ratajuoksun MM-kilpailut, joka osoittaa alueen laadukkuuden ja turvallisuuden. Pohjoismaiden mestaruuksista on kilpailtu useana vuotena. Kahden eri lajiliiton, Suomen Vinttikoiraliiton ja Greyhound Racing Liiton, ratajuoksukilpailuja pidetään useamman eri yhdistyksen järjestäminä Kaupin radalla. Esimerkiksi vuonna 2023 juostiin Kaupissa 11 ratajuoksukilpailut ja kuluvan vuoden kilpailukalentereissa on 16 kilpailua.  

Viikoittaisia ratajuoksuharjoituksia pidetään sulan maan aikaan tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Näissä käy joka ilta kymmeniä harrastajia ympäri Suomen aina Seinäjoelta ja Jyväskylästä asti. Heidän harrastusmatkansa pitenisi Hyvinkään tai Oulun radalle saakka, jos vinttikoiraratatoiminta Tampereen alueelta loppuu.

Vinttikoiraharrastajat ovat keränneet nimiä adressiin, joka on toimitettu 10. huhtikuuta Tampereen pormestarille ja varapormestarille sähköpostitse. Tuolloin allekirjoituksia oli kertynyt 4879. Adressi on yhä avoin, viisi päivää myöhemmin nimiä oli lähes 6000.

Vinttikoiraratoja on Suomessa vain viisi. Ne sijaitsevat Helsingissä, Hyvinkäällä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Helsingin Tuomarinkartano on ainoa nurmirata. Maastojuoksukilpailuita sen sijaan voidaan järjestää ympäri maan, tavallisesti pelloilla tai hiekkakuopilla.

Kommentoi:

Koiramme