Virkahuumekoirien SM-kisat Torniossa

Virkahuumekoirien SM-tittelistä kisaavat Tullin lisäksi poliisin, Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen sekä Rikosseuraamuslaitoksen kilpailijat. Jokainen virkakunta valitsee kisoihin kaksi edustajaa, lisäksi mukana on vuoden 2022 Suomen mestari. Suomen mestaruudesta kilpaillaan Torniossa 3.–5. lokakuuta, tänä vuonna järjestelyistä vastaa Tulli.

Useimmilla kisarasteilla on pyritty mahdollisimman todenmukaiseen ympäristöön, joka muistuttaa koirien arkista työskentelyä. Rasteilla testataan koiran ja ohjaajan osaamista tottelevaisuudessa, alue-etsinnässä, varastoetsinnässä, huoneistoetsinnässä, matkalaukkuetsinnässä ja ajoneuvoetsinnässä.

Yleisölle avoimet rastit järjestetään tiistaina Tornion kennelkerhon koirahallilla (Matkailijantie 2, 95420 Tornio) sekä torstaina klo 10 alkaen on matkalaukkuetsintä Rajalla på Gränsen -kauppakeskuksessa (Länsiranta 10, 95400 Tornio).

Tarkka nenä on hyödyksi kilpailutilanteessa, mutta erityisen merkittävä rooli sillä on arjen työssä. Virkahuumekoirat ovat tärkeä apu kansalaisten ja yhteiskunnan turvaamisessa. Esimerkiksi Tullin koirat tekivät viime vuonna kaikkiaan 36800 tarkastusta.

Tullissa huumekoirat työskentelevät osana laajaa valvontatyötä ja ovat apuna paljastamassa matkustaja- ja tavaraliikenteeseen kytkeytyviä huumausainerikoksia. Koiran ylivertainen hajuaisti on tässä työssä arvokas. Huumekoirien koulutus on kuitenkin pitkäjänteistä ja asiantuntemusta vaativaa työtä.

Yhteispeli eri viranomaisten kesken on koiratoiminnassakin avainasemassa. Pohjoisen alueella sen merkitys korostuu jo pelkästään maantieteen puolesta.

– Yhteistyö on merkittävää. Etenkin pohjoisessa toimitaan usein hyvin laajalla alueella melko niukoin resurssein, joten on oleellista, että pystymme viranomaisina tukemaan toisiamme tarpeen mukaan, toteaa tullipäällikkö Kari Hannu Torniosta.

Kommentoi:

Koiramme