Suomen suurin koiraurheilutapahtuma loppuu

Suomen suurin koiraurheilutapahtuma sammuu. Agilityn starttimäärät sen sijaan kasvavat edelleen. (Kuva: Aino Pikkusaari)
Tänä vuonna järjestetään viimeisen kerran Suomen suurin koiraurheilutapahtuma Agirotu. Vain suurimmat näyttelyt vetävät enemmän koiria kuin vuodesta 1993 joka vuosi järjestetty Agirotu.
Agirotu on agilitytapahtuma, jossa rotujoukkueet kisaavat eri tasoilla. Monesti yhdestä rodusta on lukuisia joukkueita. Agirodussa on säännöllisesti ollut huimat osanottajamäärät. Koiria on ollut lähes tuhat ja ihmisiä moninkertaisesti. Agirotu on aina ollut iloinen ja hauska ei-niin-tiukkapipoinen karnevaali.
Tänä vuonna Agirotu järjestetään Mikkelin raviradalla 7.–9. heinäkuuta. Ja sitten se loppuu. Päätöksestä kerrottiin tuoreimmassa ASB-lehdessä. Kilpailun ideoi 90-luvun alussa ASB-lehden perustaja ja päätoimittaja Kaj Gumpler. – Jonkinlainen hauska rotujen välinen tapahtuma johon myös monirotuiset pääsivät, oli suorastaan pakko kehittää, perustelee Gumpler.
Uudessa ASB-lehdessä Pekka Mäkelä valottaa Agirodun päättymisen syitä. Suurtapahtuma on työläs järjestää suhteessa siitä saatavaan hyötyyn. Agirotu-viikonloppu vaatii valtavan määrän talkoolaisia, eikä heitä yksinkertaisesti entisillä ehdoilla enää saada riittävästi kasaan. Tästä ongelmasta puhutaan kaikissa koiralajeissa jatkuvasti. Aiheesta oli taannoin juttu myös Koiramme-lehdessä. Silloinkin kysyttiin, hiipuuko koirayhdistysten järjestämä koirakilpailutoiminta lähivuosina talkoolaisten ehtymiseen.
Mäkelä perustelee Agirodun lopettamista myös lajin valtavalla kasvulla. Kilpailuja on kesäisin jo niin paljon ja viikonloppuja vähän, että Agirotu tukehtuu muiden kisojen puristuksiin. Takavuosina heinäkuun ensimmäinen viikonloppu oli korvamerkitty Agirodulle, mutta tämä päätös purettiin jo kymmenen vuotta sitten ja nykyisin samana viikonloppuna on monta muuta kilpailua.
Kenties agilityn kehitys yhä selvemmin urheilulajiksi myös vaikuttaa taustalla. Hauska, ei niin kilpailuhenkinen tapahtuma ei jaksa enää kiinnostaa kun päämäärätietoisia, menestykseen tähtääviä kilpailijoita on lajissa yhä enemmän ja enemmän.