Biewerterrieri on uusi pikkuhurmuri

Vaikka biewerterrieri muistuttaa lelukoiraa, ei ulkonäön kannata antaa hämätä. Rotu on reipas ja välillä itsepäinen, mutta omaan ihmiseensä tiukasti kiintyvä.

Biewerterrieri on saksalainen rotu, joka sai alkunsa värivirheellisistä yorkshirenterrierin pennuista 30 vuotta sitten. Ensimmäiset rodun edustajat tulivat Suomeen vuonna 2011. Rotu hyväksyttiin Kennelliitossa vuonna 2018.

Rodun iloinen luonne ja söpö ulkonäkö on valloittanut ihmiset, ja sen määrät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti maailmalla. Jalostustyö on vasta alkutaipaleella ja koirien ja kasvattajien määrät vielä vähäisiä.

Biewerterrieri on luonteeltaan terrierimäisen itsepäinen, mutta sillä on suuri sydän ja se osoittaa kiintymyksensä yltäkylläisesti. Miinuspuolena on haukkuherkkyys, joka aktivoituu etenkin laumassa. Kun omistaja ei ole näkyvissä, saattaa tulla itku. Sisäsiisteyteen kannattaa panostaa erityisen huolellisesti, etenkin urosten kanssa.

Rotumääritelmä kuvaa biewerterrieriä tyylikkääksi, pitkäkarvaiseksi ja kolmiväriseksi kääpiöterrieriksi. Runko on hieman korkeutta pitempi, ylälinja vaakasuora. Runsaskarvainen häntä on kiinnittynyt korkealle ja kaartuu selän päälle. Rotu antaa neliömäisen vaikutelman, mutta on todellisuudessa hieman korkeuttaan pitempi. Korvat ovat pienet, pystyt ja V:n muotoiset.

Karvapeite on pitkä, laskeutuva ja silkkisen pehmeä. Rodulla ei ole aluskarvaa. Nuoren biewerin karva on hentoa ja silkkistä, joten se takkuuntuu melko nopeasti. Tällöin vaaditaan säännöllisiä pesuja ja päivittäistä kampaamista.

Biewerin kuuluu olla kolmivärinen. Pään väritys on sininen/musta, kulta/tan ja valkoinen symmetrisesti jakautuneena. Myös symmetrinen sininen/musta ja kulta/tan tai kulta/tan ja valkoinen hyväksytään. Selällä karva on sininen/musta ja valkoinen, eli se ei saa olla siis täysin musta eikä täysin valkoinen.

Biewerterrieri on ollut mukana Pevisassa lähes rodun hyväksymisestä saakka. Ennen astutushetkeä on oltava tehtynä viralliset silmä- ja polvitarkastukset.

Koiramme-lehden tammikuun numerossa 1–2/2024 on laaja rotuesittely biewerterrieristä.

Kommentoi:

Koiramme