Suomen suosituin terrieri on tehopakkaus

Jackrussellinterrieri on pienikokoinen, iloinen ja energinen seura- ja harrastuskoira, joka sopii hyvin perhekoiraksi. Ei siis ihme, että alkuperältään vanha mutta virallisena rotuna melko tuore russeli on kivunnut nopeasti rekisteröintitilastojen kärkijoukkoon ja harrastajien sydämiin.

Jackrussellinterrieri alkoi kehittyä omaksi rodukseen 1820-luvulla Englannin maaseudulla. Pastori John ”Jack” Russell halusi jalostaa maan alla työskenteleviä valkovoittoisia metsästysterrierejä ketunpyyntiin. Koirat kuljetettiin hevosen satulassa tai repussa saaliseläimen pesälle. Matka viralliseksi roduksi Iso-Britanniassa kesti lähes kaksisataa vuotta, vuoteen 2016 saakka.

Suomen russelikanta koostuu useista eri alkuperistä ja useista maista kotoisin olevista koirista. Virallisia tietoja ensimmäisestä Suomeen tulleesta russelista ei ole, mutta sen arvioidaan tapahtuneen 1970-luvulla hevosihmisten mukana. Vuonna 2020 Suomessa ylittyi tuhannen vuosittaisen pennun rajapyykki, ja viime vuonna rekisteröintejä oli 961.

Russeli sopii ensimmäiseksi koiraksi, kunhan omistajalla on oikeanlainen luonteenlaatu. Häneltä vaaditaan tiukkuutta, kuria ja kykyä pitää kiinni säännöistä. Kun russelille ei anna periksi, se on helppo kouluttaa tavoille, sillä rodulla on miellyttämisenhalua.

Russelin kanssa saa varautua sen riistaviettisyyteen, mikä tulee huomioida koiraa ulkoiluttaessa, vapaana ulkoilutusta kannattaa todella harkita kahdesti. Koirasosiaalisuus ei aina ole rodun vahvin puoli, myös remmirähjäystä esiintyy.

Rotumääritelmä kuvailee jackrussellinterrieriä vahvaksi, toimeliaaksi ja notkeaksi työtä tekeväksi terrieriksi, jolla on keskipitkä, joustava runko ja rohkea luonne sekä reippaat liikkeet. Ihannesäkäkorkeus on 25–30 senttiä ja painon tulisi olla noin 5–6 kiloa.

Pää on litteä ja kohtuullisen leveä, otsapenger erottuu selvästi. Korvat ovat täysin tai lähes päänmyötäisesti taittuneet, hienolaatuiset ja erittäin liikkuvaiset.

Russeleissa on kolmea karvanlaatua: sileäkarvaiset, karkeakarvaiset ja niiden väliin jäävät puolikarkeat. Rotumääritelmän mukaan valkoisen värin tulee olla vallitseva, ja siinä voi olla joko ruskeita tai mustia merkkejä, tai molempia.

Rotu on mukana Pevisa-ohjelmassa, vaatimuksena jalostuskoirille on silmä- ja polvitarkastus.

Kesäkuun Koiramme-lehdessä 6/2023 on laaja rotuesittely jackrussellinterrieristä.

Kommentoi:

Koiramme