Iloinen ja energinen bretoni on kelpo kaveri metsällä

Bretoni on seisovista lintukoirista pienin. Se on moniin käsiin sopiva ystävällinen perhekoira, jonka kanssa voi harrastaa useita lajeja myös metsästyskauden ulkopuolella. Pääasiallisesti se on silti täysiverinen metsästyskoira, joka on omimmillaan lintujahdissa.

Seisojien seiskaryhmään kuuluva bretoni on vanha ranskalainen rotu, joka kehitettiin paitsi ilmoittamaan linnut seisomalla, myös noutamaan saaliin. Rodun käyttötarkoitus on pysynyt kautta aikojen samana. Nykyisin niillä harrastetaan metsästyksen ohella myös muita lajeja.

Bretoni ei ole koskaan ollut mikään muotirotu eikä ole sellaiseksi nousemassa. Pentuja syntyy vuosittain vain noin sadan verran. Metsästykseen rotu on helppo kouluttaa, sillä se on oppivainen, joskin välillä hieman omapäinen. Kun bretoni jotakin päättää, sen päätä voi olla vaikea kääntää. Rotu on todella aktiivinen, energinen ja vaatii koulutusta. Perustiedot kanakoiran kouluttamisesta olisi hyvä olla hallussa, joskin apua on nykyään helposti saatavilla. Bretoni on yleensä avoin, sosiaalinen ja kuin kotonaan missä tahansa. Monikäyttöisyys sekä metsällä että muiden harrastusten parissa on iso plussa.

Rotumääritelmä kuvailee bretonia rakenteeltaan tasapainoiseksi ja vahvaluustoiseksi muttei raskaaksi, neliömäiseksi lintukoiraksi. Se on tiivis ja vankka, mutta silti riittävän tyylikäs. Uroksen ihannekorkeus on 49–50 senttiä, nartun 48–49.

Pään piirteet ovat kauniisti meislautuneet ja kallo on kevyesti pyöristynyt. Kallon ja kuonon linjat ovat yhdensuuntaiset. Silmät ovat hieman vinoasentoiset ja soikeahkot. Korvat ovat ylöskiinnittyneet, kolmion muotoiset, melko leveät ja suhteellisen lyhyet.

Ylälinja on suora lanteeseen ja lantion alkuosaan saakka. Säkä erottuu vain hieman. Häntä on ylöskiinnittynyt, asennoltaan vaakasuora tai hieman riippuva. Noin joka viides bretoni syntyy töpöhäntäisenä. Sallitut värit ovat mustavalkoinen, oranssivalkoinen, maksanruskea-valkoinen, tricolor sekä näiden päistärikköversiot. Yksivärisyys ei ole sallittua. Bretoni on Pevisa-rotu.

Joulukuun Koiramme-lehdessä 12/2022 on laaja rotuesittely bretonista.

Kommentoi:

Koiramme