Chihuahua on pieni ja pippurinen kaupunkikoira

Chihuahua on tunnetusti maailman pienin koirarotu. Ihanne on rohkea ja ylpeästi esiintyvä kaupunkikelpoinen lemmikki, mutta joukkoon mahtuu myös paljon arkoja ja itsestään epävarmoja yksilöitä. Rodun kysyntä on ollut jo pitkään suurta, joten ikävä kyllä tarjolla on runsaasti rekisteröimättömiä pentuja. Ostajan kannattaa katsoa tarkasti, millaisista oloista pentu on lähtöisin.

Seurakoirien ysiryhmään kuuluva chihuahua on rotuna ikivanha eikä sen alkuperästä ole täyttä varmuutta. Sen on sanottu olevan kotoisin sekä Meksikosta että Egyptistä, jonka kautta se olisi päätynyt Maltalle. Amerikkalaiset löysivät rodun 1850-luvulla Chihuahuan alueelta Meksikosta ja rotu sai nimensä kotiseutunsa mukaan.

Ensimmäinen chihuahua rekisteröitiin Yhdysvalloissa vuonna 1904. Meksikosta tuodut koirat olivat lyhytkarvaisia, mutta rotuun sekoitettiin muita kääpiörotuja pitkäkarvaisten aikaansaamiseksi. Suomeen rotu tuli vasta vuonna 1964. Viime vuonna rekisteröitiin 394 lyhytkarvaista ja 459 pitkäkarvaista chihuahuaa. Rotua kasvatetaan valitettavan paljon myös ilman rekisteröintiä ja paperittomia koiria tuodaan etenkin Venäjältä ja Baltian maista.

Chihuahuan hankkii usein kaupunkilainen koiran kätevän koon vuoksi. Ikävä kyllä jotkut päätyvät hankkimaan chihun luullessaan sen olevan helppo rotu. Sitä se ei ole. Jos mitään kokemusta ei löydy eikä asiaan riitä mielenkiintoa syventyä, voi käsissä olla katastrofi – chihusta saa hirviön hyvin vähällä vaivalla. Kovin maskuliinisen uroksen egon pullistelu voi olla hankala pitää aisoissa ja kerrostalossa kannattaa huomioida rodun haukkuherkkyys.

Chihu on normaali koira, joka vaatii normaalin tapakasvatuksen. Urosten merkkailutaipumus voi aiheuttaa ongelmia, nartut taas saattavat olla turhan varovaisia. Pieni koira ja pienet lapset on yhtälö, joka vaatii erityishuomiota. Rodussa on paljon arkoja yksilöitä, ja osalle hyökkäys on paras puolustus. Chihu tulee sosiaalistaa huolella pentuaikana.

Chihuahua on yleisvaikutelmaltaan tiivisrakenteinen ja sen tärkeitä ominaispiirteitä ovat hyvin pyöristynyt omenanmuotoinen pää ja hyvin korkea-asentoinen häntä. Lähes neliömäinen runko on toivottava etenkin uroksilla. Koko määritellään ainoastaan painon mukaan ja ihannepaino on 1,5–2,5 kiloa. Alle kilon tai yli kolmen kilon paino on hylkäävä virhe.

Silmät ovat suuret ja pyöreähköt, ilmeikkäät ja mieluiten tummat, mutta ei ulkonevat. Korvat ovat suuret, pystyt ja leveäasentoiset. Ylälinja on suora ja säkä vain hieman erottuva. Liikkeessä häntä on korkealla kaarella, koira on liikkeessä ryhdikäs ja sen selkä on vakaa. Lyhytkarvaisten karvapeite on lyhyttä ja kauttaaltaan rungonmyötäistä. Pitkäkarvaisilla karvan tulee olla hienoa ja silkkistä, sileää tai hieman laineikasta. Kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja paitsi merle.

Chihuahua on Pevisassa polvien, silmien ja sydämen osalta. Rotu on pitkäikäinen. Synnytykset sujuvat, mikäli pentu ei ole virheasennossa, mikä onkin yleisin syy keisarileikkaukseen joutumiseen. Toinen on liian kookkaiksi kasvaneet pennut.

Marraskuun Koiramme-lehdessä 11/2022 on laaja rotuesittely chihuahuasta.

Kommentoi:

Koiramme