Mobiililuettelon suosio kasvaa

Lähes puolet näyttelyharrastajista ostaisi mieluiten mobiililuettelon, selviää Facebookin Koiranäyttelyryhmän kyselyssä. Liki 2300 vastaajaa on osallistunut ryhmän jäsenen, Carita Kaaren julkaisemaan kyselyyn, jossa tiedusteltiin mikä versio näyttelyluettelosta olisi se mieluisin.

Vastaajista 1070 valitsisi mobiililuettelon, 633 perinteisen paperisen näyttelyluettelon. Peräti 403 ilmoitti, ettei hanki luetteloa lainkaan. Molemmat versiot hankkisi 88 vastaajaa, ja pelkät rotukohtaiset tulosteet tai luettelon sivut omasta rodusta kelpaisi 83:lle vastaajista. (Luvut on poimittu 19.9. kello 15, kysely on yhä auki.)

Mobiililuettelon hyvinä puolina pidetään muun muassa edullista hintaa ja sen ympäristöystävällisyyttä. Paljon tykätään myös siitä, että luettelo on käytettävissä jo aikaisin aamulla, ne kun julkaistaan kello 6 näyttelypäivän aamuna. Eräs vastaaja tunnusti suoraan, ettei aiemmin koskaan hankkinut näyttelyluetteloa, mutta nykyään on uteliasuus osallistuvista koirista saanut aikaan sen, että mobiiliversio hankitaan heti aamulla.

Moni seuraa mobiililuetteloa kotoa käsin, vaikka oma koira ei edes osallistuisi. Jos ei itse ole näyttelypaikalla, on mobiililuettelosta kätevämpi ja selkeämpi seurata rodun tuloksia, kuin jalostustietojärjestelmästä. Etenkin, jos seuraa useampaa rotua.

Vastaajista moni toivoi, että paperisen luettelon voisi maksaa jo ilmoittautumisen yhteydessä. Tätä perusteltiin etenkin sillä, että näin järjestäjä saisi varman tiedon luetteloiden tarpeesta, eikä niitä painatettaisi turhaan liian suuria määriä. Tämä on kuitenkin ongelmallista. Painoteknisesti on yhdentekevää, onko luetteloita 50 vai 2500 – alkukustannukset ovat samat. Esimerkiksi 300-sivuisen luettelon, josta otetaan vain 200:n kappaleen painos, omakustannushinta voi olla jopa yli 30 euroa. Harva on valmis siitä niin paljon maksamaan. Hintatieto pitäisi kuitenkin ilmoittaa jo monta kuukautta ennen näyttelyä, samaan aikaan kun ilmoittautuminen aukeaa.

Paperiluettelon hinnasta ei tässä kyselyssä juuri puhuttu, mutta aiemmin se on puhututtanut. Kipuraja tuntuu olevan noin seitsemän euroa. Onkin erikoista, että jos näyttelyssä on käytössä mobiililuettelo sekä mahdollisuus ostaa kehäkohtaiset tulosteet, saattaa ihminen silmää räpäyttämättä maksaa kolmen kehän A4-tulosteista yhteensä yhdeksän euroa!

Vielä 30 vuotta sitten näyttelyluetteloita tilattiin kaksi kertaa niin paljon kuin oli näyttelyn koiramäärä. Pikkuhiljaa painosmäärä väheni, viitisen vuotta sitten luetteloiden määrä oli enimmillään 20 prosenttia koiramäärästä. Nykyään yhä vähemmän, riippuu paljolti siitä, onko kyseessä Messarin Voittaja-näyttely vai tavallinen kaikkien rotujen näyttely. Vielä löytyy myös paikkakuntia, joilla järjestetyn näyttelyn luetteloon saadaan paikallisten yritysten maksamia mainoksia, joilla katetaan painokustannukset jopa kokonaan.

Koiranomistajat, joiden rotua on esillä vain yksi tai kaksi, kokevat luettelon itselleen tarpeettomaksi, mikäli mikään muu rotu ei niin kiinnosta. Näyttelyissä on aina myös ihmisiä, joilla ei edes ole omaa koiraa. Heille perinteinen luettelo tuntuu olevan tärkeä. Eräs vastaaja kiteytti asian: ”Mobiili on näppärä, mutta eihän se paperiluetteloa korvaa kokonaan millään.”

Rodun omiin erikoisnäyttelyihin toivotaan paperista näyttelyluetteloa, se koetaan hyvin tärkeäksi. Paperiluettelosta pidetään siksi, että sen voi halutessaan säilyttää, ja siihen tehdyt omat merkinnät kehän koirista säilyvät. Mahdollisuutta merkintöjen tekemiseen toivotaankin kovasti myös mobiiliin, ja tätä asiaa ollaan parhaillaan kehittämässä.

Se, että käydään naapurilta urkkimassa luetteloa, koetaan hieman kiusalliseksi. Joku sen on kuitenkin alun perin maksanut. Osa sentään tarjoaa kahvirahat siitä hyvästä, että saa ottaa kuvakaappauksen tai irrottaa oman rotunsa sivut. Paperiluetteloa annetaan helpommin lainaan, tabletti tai etenkin oma puhelin koetaan niin henkilökohtaiseksi, ettei sitä haluta vieraan käsiin antaa.

Mobiililuettelosovelluksen vaatima älypuhelin ei ole jokaisen näyttelyihmisen taskussa. Osa ei edes halua hankkia sellaista. ”Täällä sitä ruksia ruutuun lykkäävät juuri ne älykännyfriikit! Me muut ollaan tutkimassa viime viikonlopun luetteloja!”, tuumasi eräs vastaajista.

Osa kyselyyn vastanneista epäili tuomareiden suoraselkäisyyttä: hankkiikohan tuomarikin mobiililuettelon heti aamutuimaan yksin hotellihuoneessa ollessaan? Palveluntuottajan näkemys tähän on se, että ongelma on marginaalinen. Tuomarilla on aina ennenkin ollut mahdollisuus halutessaan saada näyttelyluettelo etukäteen käsiinsä. Se on jokaisen omasta moraalista kiinni, millainen tuomari haluaa olla.

Mobiililuettelon voi näyttelytoimikunta halutessaan valita vaihtoehdoksi paperiselle luettelolle tai sen rinnalle, jos se hankkii näyttelypalvelut Kennelliiton tytäryhtiö Showlinkiltä. Mobiiliversiosta kuitenkin vastaa toinen tytäryhtiö, Prettybit Projects Oy. 30 prosenttia mobiililuettelon hinnasta menee sovelluskaupalle, näyttelytoimikunta saa 0,50 € per myyty mobiililuettelo ja loppu on Prettybit Projectsin osuus. Hinta määräytyy sovelluskaupan raamien mukaan, nykyinen hintaryhmä (2,99 €) on koettu sopivaksi.

Mobiililuetteloita myydään tällä hetkellä noin 30 prosenttia koiramäärästä, esimerkiksi elokuun alun Kuopion näyttelyssä niitä myytiin yli 700, viime viikonlopun Porvoossa reilut 600. Koiria Kuopiossa oli noin 2400, Porvoossa noin 1900. Kehäkohtaisten paperitulosteiden menekki on vain muutamia kymmeniä per päivä.

Lähde: Facebook-ryhmä "Koiranäyttelyt"

 

Kommentoi:

Koiramme