Sileäkarvainen noutaja Norjasta voitti Cruftsin

Näyttely saatiin päätökseen myöhään sunnuntai-iltana. Best in Show oli Ruotsissa kasvatettu, Norjassa asuva maksanvärinen sileäkarvainen noutaja Almanza Backseat Driver. Koira esiintyi kerrassaan iloisesti ja rodunomaisesti.

Cruftsissa koettiin mainiota suomalaismenestystä, josta vastasi Reijo Portala. Hän putsasi skotlanninterrierikehässä pöydän uskomattomalla tavalla: hänellä oli paras narttu ja paras uros, myös varasertit menivät hänen kasvateilleen. Englantilaisen näyttelysysteemin mukaan voidaan sanoa, että suomalaiset veivät perinteisessä brittirodussa kaiken. Skottien paras narttu ja rotunsa paras oli Quaint Sherry Perry, urokset voitti Quaint Quincent, joka oli myös rodun paras veteraani. Urosten vara-CC:n sai Quaint Theofilo, narttujen vara-CC meni voittajan siskolle, sen sai Englantiin viety Quaint Sabayon. Englannissahan sertin saa aina voittaja, ja eri roduissa listataan serttiennätysten haltijoita. Suomalaisskotti pääsi ryhmäkilpailussa jatkoon, mutta ei valitettavasti sijoittunut.

Englannissa koirien turkkeja laitetaan kaikkea muuta kuin maltillisesti. Esimerkiksi Utility-ryhmän voittanut toyvillakoira näytti suorastaan luonnottomalta suunnattoman suuressa, heiluvassa tukkalaitteessaan. Ei ole ihme, jos koiranäyttelyistä mitään ymmärtämätön katsoja pitää näyttelyitä outona ja kummallisena. Kaikki luonnollisuuden ja terveyden eteen tehty työ vesittyy kertaheitolla, jos ryhmäsijoittujiksi suurissa kansainvälisissä näyttelyissä nousevat ylilaitetut tai ylityyppiä edustavat yksilöt.

Suomalaiskoiria oli kaikkiaan ilmoitettu 21. Eräs mukana ollut oli Simo Jyrkisen venäjänvinttikoira Phaedra Uma, joka voitti luokkansa ja oli rodun paras veteraani. Myös Carina Kitin ja Kirsi Sainion skyenterrieri Cragsmoor Good Fellow oli rotunsa paras veteraani. Nämä koirat matkustivat autolla Tukholmasta Ranskan eurotunnelin kautta Birminghamiin, automatka vei vuorokauden.

Borzoin taustajoukoissa oli myös lentäen paikalle matkustanut Janina Lappalainen, joka oli innoissaan, kun pääsi pitkästä aikaa maailmalle.

– Aivan ihanaa, kun pääsi parin vuoden tauon jälkeen reissuun! Ihmiset olivat selvästi iloisia päästyään taas Cruftsiin. Yllätyin, että kasvomaskeja käytettiin hyvin vähän, vaikka messukeskuksen puolelta sitä suositeltiin. Esimerkiksi järjestäjillä ei itsellään maskeja näkynyt, Janina kummastelee.

– Aamukahdeksalta ei koiraovilla ollut ainakaan jonoksi asti ruuhkaa. Kehien vieressä oli mukavan väljää, myyntitorilla oli sitten enemmän ihmisiä. Tunnelma oli todella rento, leppoisa ja mukava. Messariin verrattuna Crufts tuntui, kuin olisi hypännyt aikaan ennen koronaa. Ihmiset halailivat ja kättelivät kuten ennen vanhaan. Hetkeksi unohtui maailman tilanne, koronat ja sodat. Muutama koiranesittäjä oli pukeutunut Ukrainan väreihin, Janina kertoo.

Ryhmätulokset:

Best in Show, tuomari Stuart Plane
1. sileäkarvainen noutaja Almanza Backseat Driver, Norja
2. toyvillakoira Afterglow Agent Orange

Gundogs, tuomari Sigurd Wilberg
1. sileäkarvainen noutaja Almanza Backseat Driver, Norja
2. pun. irlanninsetteri Gwendariff Come Fly With Me
3. unkarinvizsla Layways Van Winkle
4. cockerspanieli Coedcernyw Calendar Girl

Hounds, tuomari Gavin Robertson
1. englanninvinttikoira Ina’s Fashion Desirable, Saksa
2. whippet Creme Anglaise’s Irish Cream
3. faaraokoira Vaskurs Moni Maker Qiwidotter, Norja
4. grand basset griffon vendeen Forget-Me-Not v Tum-Tum’s Vriendjes, Hollanti

Pastoral, tuomari Jeff Horswell
1. bordercollie Etched In Sand by The Lake, Unkari
2. welsh corgi pembroke Penliath Bill Me Later
3. suomenlapinkoira Ukkonen av Vintervidda, Norja
4. puli Moonshadow Mud Bug

Terriers, tuomari Paul Eardley
1. irlanninterrieri Turith Adonis
2. lakelandinterrieri Northcote’s Isn’t That The Way
3. bedlingtoninterrieri Rocabec Riding Shotgun
4. skyenterrieri Flanagan Limited Edition

Toys, tuomari Bert Easdon
1. yorkshirenterrieri Royal Precious Jp’s F4 Conan, Espanja
2. pomeranian Tiny Fellow’s U Got The Look
3. cavalier kingcharlesinspanieli Leogem Winter Melody
4. bichon frisé Limartine Mr Blue

Utility, tuomari Rodney Oldham
1. toyvillakoira Afterglow Agent Orange
2. chow chow Elvis The Amazing Boy del Tassino
3. dalmatiankoira Ellemstra Against All Odds
4. keskikokoinen villakoira Minarets Best Kept Secret

Working, Robin Newhouse
1. siperianhusky Siberiadrift Keep The Love for Zimavolk
2. alaskanmalamuutti Black Star del Biagio
3. bokseri Lanfrese Argento
4. englanninmastiffi Cyberus Its All About Bertie

Näyttelyn kaikki tulokset löytyvät verkkosivuilta.

Kuva: Janina Lappalainen

– Tuntui, kuin olisi hypännyt aikaan ennen koronaa. Ihmiset halailivat ja kättelivät kuten ennen vanhaan. Hetkeksi unohtui maailman tilanne, koronat ja sodat, kertoi suomalainen Crufts-turisti. (Kuva: Janina Lappalainen )

Kuva: Janina Lappalainen

Cruftsissa koirille on yhä loosit. Näyttelyyn oli ilmoitettu 15 suomenpystykorvaa, jotka ottivat odotusajan rennosti. (Kuva: Janina Lappalainen )

Kommentoi:

Koiramme