Ruotsin valtiopäivät ei kiellä taistelurotuja

Vuosittain lähes 4000 ihmistä joutuu hakeutumaan lääkärinhoitoon koirahyökkäysten vuoksi Ruotsissa. Muun muassa tuohon vedoten jätti kansanedustaja Fredrik Kärrholm (Moderaterna) syksyllä Ruotsin valtiopäiville lakiehdotuksen taistelukoirarotujen kieltämisestä. 

– Hyökkäykset ovat yleistyneet viimeisten 20 vuoden aikana. Alun perin taisteluun tarkoitetut koirarodut ovat huomattavasti yliedustettuina purematapauksissa. Sekä Norja että Tanska on jo kieltänyt erityisen vaaralliset koirarodut, kirjoittaa hän lakiehdotuksessaan.

Valtiopäivät käsitteli lakiehdotuksen huhtikuussa eikä se saanut äänienemmistöä.

Ruotsin kennelliiton toimitusjohtaja Kees de Jong sanoo SKK:n kannan olevan, ettei yhdelläkään koiranomistajalla pitäisi olla lähiympäristössään sopimattomia koiranomistajia, joiden koirat ovat vaarallisia ympäristölleen, riippumatta koirarodusta tai roduttomuudesta.

– Olemme iloisia ja kiitollisia siitä, että kansanedustajat ovat osoittaneet haluavansa todella yrittää ratkaista sitä monimutkaista ongelmaa, miksi jotkut koirat purevat.

Iso-Britanniassa on joulukuusta 2023 alkaen ollut lainvastaista myydä, lahjoittaa tai kasvattaa ns. XL-bully -rotuisia koiria.

Tämän vuoden helmikuusta alkaen myös niiden omistaminen on kiellettyä Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa ilman erityistä sertifikaattia. Sertifikaatin saaminen edellyttää koiralta mikrosirua sekä vakuutusta, julkisilla paikoilla koira on pidettävä kytkettynä ja sillä tulee olla kuonokoppa. Sertifikaatti maksaa noin sata euroa. Hakemuksia tuli yli 61000 ennen määräajan umpeutumista.

Iso-Britannian hallitus on julkaissut kuvallisen opasteen, kuinka tunnistaa ”bully dog”, kirjoittaa BBC. Niitä on uutisen mukaan neljää eri kokoa: XL, iso, keskikokoinen ja pieni (XL, standard, classic and pocket). Kyseessä ei ole virallinen koirarotu. Bullyn (suom. kiusaaja) kuvaillaan olevan erittäin lihaksikas ja sillä on kokoonsa nähden hyvin voimakas pää ja vahvat leuat.

Muokattu: 14.5. klo 19, korjattu uutisen alusta sanapari viime vuonna muotoon vuosittain.

Kommentoi:

Koiramme