30-kiloisen koiran liike-energia vastaa 1200 kiloa
Jos kaksi kiloa painava koira on irrallaan autossa 50 kilometrin tuntivauhdilla tapahtuvassa nokkakolarissa, vastaa sen liike-energia 80 kiloa. Moinen paino saa aikaan pahaa jälkeä auton muille matkustajille puhumattakaan itse koirasta. Kunnolla autoon kiinnitetty koira vähentää onnettomuusriskiä, sillä tiedämme, kuinka moni koira irrallaan ollessaan mielellään tunkee itsensä kuljettajan luo häiriten näin ajamista tai muuten näkyväisyyttä.
Koiran kuljetus autossa sujuu turvallisimmin, kun koirakin käyttää sille sopivaa turvalaitetta. Turvallisin tapa on pukea koiralle turvavyövaljaat, jotka kiinnitetään autoon joko turvavyöhön tai matkatavaran kiinnityslenkkeihin. Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa. Lemmikkien tuotteilta laki ei edellytä testausta, mutta jotkut tuotevalmistajat testaavat itse tuotteita. Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajoille alueille, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat.
Toinen suositeltava vaihtoehto on koiran kuljettaminen tukevassa kuljetuslaatikossa, joka niin ikään on kiinnitetty autoon. Koiralla on matkan aikana hyvä olla panta tai valjaat päällä, mutta talutin on irrotettava. Hihna on kuitenkin hyvä jättää koiramatkustajan lähelle, jotta se löytyy tarvittaessa helposti.
Mitään eläintä ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa, vaan ainoastaan tilassa, josta on avoin yhteys matkustajatilaan kuten farmarimallisissa autoissa. Tavaratilassa koiran pitää olla kytkettynä niin, ettei se pääse karkaamaan matkustajatilaan tai autosta ulos, kun ovia tai ikkunoita avataan.
Jos joudutaan onnettomuuteen tai onnettomuuspaikalle ja autossa on koira, on myös koiraa autettava. Tällöin on muistettava, että koira saattaa loukkaantuneena puolustaa itseään, shokissa se saattaa purra jopa omistajaansa. Siinä tilanteessa koiran suun voi sitoa tai käyttää kuonokoppaa. Koira voi karata, se on siis pyrittävä kytkemään mahdollisimman pian. Koiraa pyritään kolaripaikalla hoitamaan kuten ihmistäkin ja se on saatava mahdollisimman pian eläinlääkärin hoitoon silloinkin, jos koiran omistajaa ei tavoiteta.
Varmuuden vuoksi voi autossa matkustavasta koirasta kirjata tärkeimmät tiedot esimerkiksi laminoituun lappuun, jota on hyvä säilyttää helposti löydettävässä paikassa yhteystietopuoli alaspäin. Lappuun kannattaa kirjata ainakin koiran nimi ja mikrosirunumero, syntymäaika, rotu, tuntomerkit ja mahdolliset sairaudet, onko se ehkä aggressiivinen vieraita kohtaan (kolaritilanteessa kilttikin koira voi olla!) sekä yhteystieto ICE*-henkilölle.
*ICE = in case of emergency, hätätilanteen sattuessa.
Alla olevasta taulukosta näkee, mitä eripainoisten koirien liike-energia vastaa massaltaan eri nopeuksilla tapahtuvissa nokkakolareissa: