Lapinkoira jo toiseksi yleisin rotu, suomenajokoira syöksykierteessä
Julkaistu Koiramme-lehdessä tammikuussa 2019:
Viime vuoden rekisteritilasto kertoo kiinnostavia uutisia kotimaisista roduista. Suomenlapinkoira on ensi kertaa noussut rotulistan kakkoseksi. Karjalankarhukoira päihitti kovan kilpailijansa harmaan norjanhirvikoiran ensi kertaa 42 vuoteen. Suomenajokoiran pentujen määrä romahti, ja Suomen pitkäaikaisin kärkirotu rotu löytyy vasta kuudennelta sijalta.
Viime vuonna rekisteröitiin 45704 koiraa. Laskua edellisvuodesta on kahdeksansadan pennun verran. Pudotus ei ole järisyttävän suuri, mutta näin alhaalla vuotuinen pentumäärä oli edellisen kerran kolmetoista vuotta sitten.
Rotukoirien kokonaismäärä laskeekin tällä haavaa reipasta vauhtia, sillä poistuvat ikäluokat ovat tuntuvasti syntyviä suurempia. Esimerkiksi vuonna 2008 pentuja syntyi kaikkien aikojen ennätyslukema, yli 53000. Ne koirat täyttävät tänä vuonna 11, eivätkä kaikki ole enää haukkujien riveissä.
Labradorinnoutaja otti ykköspaikan kahdeksan vuotta sitten, ja on sen jälkeen repäissyt tuntuvan hajuraon seuraaviin. Viime vuonna rekisteröitiin 2195 uutta labbista. Suomenlapinkoiria syntyi ennätykselliset 1464, mutta ero ykkösrotuun on iso. Jämtlanninpystykorva on kolmantena, saksanpaimenkoira neljäntenä, kultainennoutaja viidentenä ja suomenajokoira kuudentena. Jämttin ja ajokoiran pentumäärän lasku vuodessa on huomattavan suuri, yli 200 pentua kummaltakin, ja pitkässä alamäessä on myös schäfer.
Kotimaisista roduista karjalankarhukoira löytyy tilastossa sijalta kahdeksan, suomenpystykorva on 16:s ja lapinporokoira 36:s.
Paimenien suosio vakaa
Paimenkoiria rekisteröitiin 6590, jokseenkin saman verran kuin vuonna 2017 ja edellisvuosina. Näin vähän saksanpaimenkoiria (1213 pentua) syntyi viimeksi 1960-luvun lopulla, vaikka laskettaisiin nykyisin eri muunnoksena rekisteröitävät parisataa pitkäkarvaistakin mukaan.
Corgimuunnokset runsastuvat, kumpikin yltää noin 300 pentuun. Jokseenkin yhtä yleisiä noin 500 pennun rotuja ovat bordercollie ja pitkäkarvainen collie; ensin mainittu ei enää runsastu eikä viimemainittu taannu. Unkarilaisissa paimenkoirissa mudi ohitti pumin. Shetlanninlammaskoira nakuttaa tasaista tuhannen pennun vuosivauhtia.
Isot vahdit harvinaistuvat
Kakkosryhmän vahti- ja palveluskoiria syntyy aina vaan vähemmän, viime vuonna 4777, edellisen kerran näin vähän 80-luvulla. Jos luvusta laskisi vielä pois ryhmän yleisimmän rodun, pienikokoisen kääpiösnautserin yli 800 pentua, isojen koirien vähäinen kysyntä paljastuisi selvemmin.
Berninpaimenkoira otti vuodessa takapakkia sadan pennun verran, pitkästä taantumastaan toipuva rottweiler pääsi ohi. Ilmeisesti jatkuva keskustelu lyhytkuonoisten rotujen terveydestä vaikuttaa myös pennunostajiin: englanninbulldoggi kirjautti 16 vuoteen pienimmän pentuluvun, 121.
Terrieritkin hiipuvat
Myös terrierien laskusuunta on selvä. Nyt syntyi 4267 pentua, kolme sataa vähemmän kuin edellisvuonna ja 1300 vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Ryhmän ykkönen jackrussell säilytti paikkansa kymmenen suosituimman rodun joukossa. Sen serkku parson russell on selvässä alamäessä. Staffi on tasaisesti 400 vuotuisen pennun rotu. Westie ja cairn eivät taannu enää.
Mäyräkoira porskuttaa
Jos kaikki muunnokset rekisteröitäisiin yhdessä – kuten joissakin maissa – mäyräkoira olisi toiseksi yleisin rotu. 1929 mäyräkoiran pennusta karkeakarvaisia on puolet. Lyhytkarvainen on hieman suositumpi kuin pitkäkarvainen.
Karhukoira ohitti harmaan
Pystykorvaryhmä on suomalaisten suosikki. 9859 pennussa on lisäystä edellisvuoteen yli kaksi sataa. Tuhannen pennun haamurajaan ryhmä ei ole vielä koskaan yltänyt.
1464 uutta suomenlapinkoiraa on komea, uusi ennätys. Pentujen määrä on kolminkertaistunut 20 vuodessa. Lapinkoiran nousu alkoi vuodesta 1966 kun rotu eriytettiin porokoirasta, ensin hitaana ja kiihtyen vuosituhannen vaihteen tietämissä. Kasvun rajoja ei liene vieläkään nähty.
Karjalankarhukoira oli pitkään alakynnessä hirvimailla. Harmaa norjanhirvikoira dominoi siellä yli 30 vuotta ja viimeinen vuosikymmen on ollut jämtlantilaisen riemulkua. Se on edelleen ryhmän yleisin ja Suomen kolmanneksi suosituin rotu lähes 1400 pennullaan. Karhukoira kuitenkin on – koetulostilastojen valossa jopa yllättäen – tasaamassa puntteja. Karhukoira pystyi ohittamaan harmaan norjanhirvikoiran viimeksi vuonna 1976. Nyt saavutettuun 900 pentuun karjalainen on päässyt 50 viime vuoden aikana vain muutaman kerran.
Suomenpystykorvan pentuja syntyi 612. Viime vuosien valossa se ei ole huonosti, mutta merkkejä uudesta nousustakaan ei näy.
Saksanpystykorvan pentuja useammassa eri kokovaihtoehdossa syntyi miltei puolentoista tuhatta. 700 siperianhuskya on ennätys.
Ajokoiran tunnelissa ei valoa
Suomenajokoira oli maamme yleisin rotu useiden vuosikymmenien ajan. Koko sodanjälkeisenä aikana suomenajokoira ei ole ollut rotutilastossa niin alhaalla kuin nyt – kuudentena.
Aika entinen ei palaa, sillä lohduton laskusuuntaus jatkuu. Pudotus alkoi 90-luvun alussa, mutta alkuun se ei tuntunut rodunharrastajista niin pahalta; yli 4000 pennusta oli varaa menettääkin. Nyt jännitetään, milloin painutaan alle tuhannen pennun. Viime vuoden 1151 pentua suistui taas yli 200 pentua edellistä pohjanoteerausta alemmas.
Suomenajokoiran mukana vaipuu koko roturyhmä, yhteensä pentuja rekisteröitiin viime vuonna 2512 – yli 400 pudotusta. 373 beaglen pentuakin on vähiten 50 vuoteen, 70-luvulla rekisteröintiluvut olivat liki viisinkertaisia.
Lintukoirilla vakaata
Kanalintukantojen heikkous on ollut puheenaihe jo vuosikymmeniä. Vaikka vuodet eivät ole lintujen pesinnän onnistumisessa veljeksiä, seisojanpentujen osalta ne ovat. Yhdentoista viime vuoden aikana seisojaryhmän pentujen rekisteröintimäärä on kymmenen kertaa ollut 1300-1400!
Saksanseisojille viime vuosi oli välivuosi. Ryhmässä on yksi uudehko nousija, hollantilainen stabijhoun. Sen pentuluku ylitti ensi kertaa sadan rajan.
Viisi prosenttia koirista labradoreja
Lintukoirien tasainen meno on silmiinpistävää myös noutaja- ja spanieliryhmässä, vaikkei näistä koirista käytännön metsästykseen osallistu kuin pieni osa. Viime vuonna syntyi 6301 pentua. Enemmän kuin joka kolmas on labradorinnoutaja. 2195 uutta labbiksen pentua on huomattavasti enemmän kuin kaikki muut noutajanpennut yhteensä – ja noin viisi prosenttia kaikista rotukoiran pennuista.
Cockerspanieli on tasaisesti noin 700:n ja espanjanvesikoira 450:n vuotuisen pennun rotu.
Kääpiökoiraryhmä kakkosena
Kääpiökoirat ovat toiseksi suurin roturyhmä, vaikka 7403 pennussa on ennätysvuoteen 2010 verraten liki parintuhannen pennun pudotus. Aukon täyttävät halpatuonnit juurikin tässä ryhmässä?
Ryhmä on siitä kiintoisa, ettei ole yhtään tuhannen pennun rotua, mutta yhdeksän 400-650 pennun rotua. Tosin villakoiria syntyy joka vuosi tuhatkunta, mutta eri kokomuunnokset tilastoidaan erikseen. Tiibetinspanieli, kiinanharjakoira ja cavalier kingcharlesinspanieli ovat vuosien saatossa hieman hiipuneet, ja chihuahuoiden nousukiito katkennut laskuksi. Havannankoira ja coton pääsevät joka vuosi yli 500 pennun, samanoloinen venäjänbolonka voi olla muutaman vuoden kuluttua yhtä suosittu?
Vuosikymmenen kovimpiin nousijoihin lukeutuneen ranskanbulldogin tahti on seonnut, lyttykuonojen terveyskeskustelun tulosta kuten englanninbulldogillakin? Kiinanpalatsikoira on jo uhanalainen, viime vuonna kirjattiin enää parikymmentä pentua.
Sellainen koira millainen omistaja?
Yleisen väittämän mukaan suomalaiset ovat introverttejä, hiljaisia, sisäänpäin kääntyneitä ja omissa oloissaan viihtyviä. Koirien rekisteritilasto ei anna tälle käsitykselle tukea, sillä kotioloissa keskimäärin huomaamattomien vinttikoirien suosio on pysyvästi matalalla tasolla. 715 vinttikoiraa on vähiten yli kymmeneen vuoteen – vaikka keittiöpsykologien mukaan vinttarien pitäisi sopia suomalaisille.
Whippetin sadan pennun pudotus ei ole ennenkuulumatonta. Ylisummaan tuossa sadan-kahdensadan pennun sarjassa heilahtelut ovat rodusta ja roturyhmästä riippumatta usein aika suuria. Jos vuodessa syntyy 20-30 pentuetta, muutama tyhjäksi jäänyt narttu voi jo aiheuttaa tilastopoikkeaman. Ja näitä whippetin kanssa suurin piirtein yhtä yleisiä rotuja on paljon.